
La postal de la família Palomar Fonts
El Parc Natural de la Serra de Montsant va organitzar diumenge passat, com a cloenda de les activitats «Descobreix el Parc Natural 2009», una caminada des d'Albarca cap a la Morera (sense arribar-hi) que aplegà una trentena de persones. El dia fou gris i fresc, sobretot després d'un novembre tan càlid, però sense arribar a ploure. El recorregut prou curt i planer possibilità entretenir-se en els comentaris, a càrrec d'Ezequiel Gort i Salvador Palomar, sobre l'antic camí de Reus a Lleida, que arriba als Hostalets d'Albarca des de Cornudella i continua cap a Ulldemolins; el monestir cistercenc femení de Bonrepós i la Cartoixa d'Escaladei, les activitats pròpies del territori en el passat, la religiositat o l'eremitisme. I també parlar del present, de la percepció de la muntanya des dels usos lúdics o esportius, de l'excursionisme i la conservació dels camins avui.
Les construccions en pedra seca mostren els usos del territoriConvertir el paisatge en l'exposició permanent, i viva, d'una mena de museu a l'aire lliure és possible amb els coneixements i els adequats recursos d'interpretació. Malauradament, el poble no disposa de cap espai –el refugi era tancat, com sempre– que pugui servir d'introducció a propostes didàctiques d'aquest tipus, ja que és punt de partida per a altres recorreguts. L'experiència, però, fou prou reeixida i, de ben segur que es pot tornar a repetir.
És detingut per la guàrdia civil i traslladat a la presó de Tarragona, l'1 d'agost de 1939. És acusat d'haver cremat les imatges de l'església, imposat multes econòmiques a les persones de dretes, incautat les armes i saquejat els béns del capellà. També es diu que va denunciar un veí que, per aquesta raó, va rebre maltractaments. Fins aquí res que no sigui habitual en aquests processos. Felip Barbat explica al tribunal que efectivament formà part del comitè, esquiva la destrucció de les imatges apuntant la intervenció d'un escamot de milicians forasters i justifica el repartiment dels mobles de la casa del rector per les necessitats del moment, agreujades pel fet que aviat començaren a arribar refugiats al poble.
El testimoni del que havia estat detingut com a espia va diluir la seva responsabilitat: «habiendo permanecido privado de libertad durante veinte días, sin duda por influjo local no solo de Felipe sinó de todos los miembros del Comité.», explicà al tribunal.
La primera acusació greu és la d'haver participat, mentre era al front d'Aragó, en la mort d'una persona d'ordre a la qual prèviament havia demanat diners. En cap moment es concreta el nom ni l'indret on els fets van succeir. No hi ha cap testimoni. Es diu que es va dir i prou. La segona es basa en una carta que, segons el veí que el denuncia, Felip Barbat havia escrit a la seva mare des del front, entre Tierz i Ferlete. Escrit on suposadament explicava que ja l'havien fet sergent i que havia matat vint feixistes i ferit d'altres vint. La carta no hi és i l'única prova és el testimoni del veí denunciant. L'acusat explica que no sap escriure –fet que es pot constatar mirant com signa, al seu expedient– i que no sap exactament què hi posava, a les cartes que un company li escrivia. Que mai el van fer sergent, que a més tenia problemes de visió, que fou operat mentre era a l'exèrcit, i que fou declarat inútil després de vuit mesos.
En cap moment se'l vincula a cap esdeveniment violent succeït a la contrada. Un altre testimoni diu d'ell que «fué presidente del Comité Revolucionario de Albarca, aldea inferior a cien habitantes, donde no se cometieron ningún delito de sangre [...] y según rumores que circulan en la aldea, tomó parte en un delito de sangre en tierras de Aragón». Uns rumors que esdeven, en la sentencia, que Felip «según sus propias declaraciones públicamente hechas había tomado parte también en otras veinte muertes más».
Condemnat amb la única prova de la declaració del seu denunciant, Felip Barbat és executat un 16 de novembre, fa setanta anys, i enterrat en una fossa del cementiri de Tarragona.
Tot plegat, la mort d'aquest jove d'Albarca és una burla sagnant a la Justícia com ho és qualsevol judici de l'època a qualsevol persona, des del president Companys fins al desconegut veí d'un petit poble de muntanya. L'anul·lació de tots els judicis del franquisme –i no la revisió– i la restitució de la dignitat de totes aquestes víctimes d'un règim il·legal és, encara avui, el deute pendent d'una societat que es vol i es diu democràtica.
El gener de1909 es va constituir a Reus la «Compañía Reusense de Automóviles» –més coneguda posteriorment pel nom comercial de «La Hispania»– amb l'objectiu inicial d'establir dues línies de cotxes: de Reus a Mont-roig i de Reus a la Serra de la Llena. Cornudella. Durant el mes de març es van fer uns viatges per tal de comprovar l'estat de les carreteres i la línia es va inaugurar el 9 de maig d'aquell any.
Arribada del primer cotxe de línia a Ulldemolins (1909)
Al mes de setembre, però, la companyia va optar per suprimir els autobusos que portaven a Riudoms i a Mont-roig i allargar la línia que pujava a Cornudella cap a les Vilelles i cap a la Serra de la Llena. Aquest fou l'eix de l'expansió de l'empresa.
Anunci a La Vanguardia, 2/09/1910
Mig segle després, els autobusos de «La Hispania» cobrien les línies des de Reus a Prades, Juncosa, la Granadella o la Palma d'Ebre.
Línies en activitat i en projecte, a la dècada de 1950
Aquestes línies d'autobús, que comunicaven Reus amb una part de les poblacions que formaven part de la seva àrea de mercat, van esdevenir un important mitjà de transport de persones i petites mercaderies. Aquest mitjà de transport públic fou d'importància cabdal fins a la generalització dels vehicles particulars. La gent baixava a Reus, sobretot al mercat dels dilluns, i els autobusos oferien la possibilitat d'abastir els pobles de productes diversos encarregats a comerços. Però també fou molt emprada pels excursionistes que, els caps de setmana, s'apropaven a Montsant.
El cotxe de línia a Cornudella
Ahir dissabte, La Carxana va ser present a la diada «Gaudeix el Parc en família» que el Parc Natural ha organitzat, aquest any, a Cornudella. Al matí, amb una parada que va servir per donar a conèixer la revista i facilitar exemplars dels números d'anys anteriors que encara tenim –la major part estan exhaurits– a les persones interessades. També hi havia una mostra de les publicacions editades per l'associació Carrutxa referents als pobles de la serra de Montsant.
Al matí es van desenvolupar diveros tallers i activitats per a la canalla
Al vespre, a l'Ajuntament, es va presentar el programa de recerca «Montsant, front de guerra» que ha desenvolupat Carrutxa entre el 2007 i el 2009, en el marc de la col·laboració amb el Parc Natural i amb el suport del Memorial Democràtic. El treball que estudia el pas del front pels pobles de la serra, abasta cronològicament des de la primavera-estiu de 1938, quan els nostres pobles esdevenen rereguarda del front de l'Ebre fins a l'ocupació per part de les tropes franquistes, el gener de 1939. Sense renunciar altres fonts documentals i bibliogràfiques, la recerca empra força la memòria personal, oral –per mitjà d'entrevistes– o escrita, en diaris i dietaris de guerra.
A banda de les publicacions que s'anuncien per a finals d'aquest any, aquesta recerca ha possibilitat altres activitats con conferències o la publicació d'articles com sobre «La Guerra Civil al mas del Lluc» dins el número 14 de La Carxana , que fou repartit entre el públic assistent que omplia a vessar la sala d'actes municipal.
Tot plegat va servir per col·laborar en una jornada que fou un èxit i que es consolida com una trobada de referència per a descobrir els valors de la serra de Montsant. Per La Carxana ha estat una oportunitat de donar a conèixer la publicació i establir futures col·laboracions, en la línia de mantenir la revista com eina de qualitat per a la divulgació de la història i el patrimoni cultural d'Albarca i dels pobles propers de Montsant.
Aquest passat dissabte 28 de març ha començat la campanya impulsada des del Parc Natural de la Serra de Montsant que té com a objectiu donar a conèixer el valuós patrimoni natural, històric i cultural d’aquest espai protegit, així com la diversitat de llocs interessants i emblemàtics que integra la serra.
Aquesta sisena edició de la campanya Descobreix el Parc Natural de Montsant ofereix la possibilitat de participar en diverses activitats, al llarg de tot l’any i de la mà de les empreses col·laboradores del Parc –Pedrenca, Catsud i El Brogit Guiatges-, podrem anar descobrint i gaudint de Montsant a partir dels tallers naturalístics, excursions familiars, sortides nocturnes, guiatges en anglès i senderisme interpretatiu.
Aquest any, a més, des del Parc Natural de la Serra de Montsant s'organitzen una sèrie d'activitats per divulgar els diversos projectes de conservació tant a nivell de patrimoni natural com cultural que es realtizen des de l'equip de gestió del Parc. Al mes de maig, i en motiu del Dia Europeu dels Parcs, se celebrarà la V Festa de l’Arbre al CEIP Serra Major. Destaca especialment la celebració de la V Nit catalana dels ratpenats, que tindrà lloc a la Vilella Baixa el dia 8 d'agost.
La cloenda de les activitats d’estiu tindran lloc a Cornudella de Montsant el 29 d'agost amb la diada Gaudeix del Parc en família, on grans i petits podran participar dels tallers, excursions i activitats organitzats per aquesta ocasió.
Totes les activitats -excepte el curs d'ornitologia i l'activitat del GEPEC- són gratuïtes i cal inscriure's prèviament.Podreu consultar tota la programació de la campanya Descobreix el Parc Natural de Montsant a www.parcsdecatalunya.net.