dissabte, 8 d’agost del 2009

La Carxana 14 (agost 2009)

Aquest agost, com és habitual, surt un nou número de La Carxana en edició sobre paper. La novetat d'enguany és sens dubte l'arribada de l'aigua corrent a les cases. En l'apartat històric, la revista ens apropa al periode de la Guerra Civil a partir de la que fou l'explotació agrícola i ramadera més important del terme: el mas del Lluc. De la col·lectivització de la terra al seu ús com a hospital de sang, en els darrers mesos del conflicte, l'article recull documentació inèdita i testimonis d'algunes persones que van viure aquells moments.



També ens parla d'un mapa de la serra de Montsant del 1499 i inclou articles sobre la identificació del que fou el refugi antiaeri d'Albarca, el carrer barceloní que porta el nom del poble o diverses publicacions com Gotholàndia, una novel·la de fantasia que arrenca en una Albarca –l'autor hi té arrels familiars– més o menys imaginada o sobre el catalèg que recull l'activitat gogista de Mn Joan Roig i Montserrat.

El treball sobre el mas del Lluc es comentarà en el marc de la presentació de la recerca «Montsant, front de guerra», a càrrec de Salvador Palomar, el 29 d'agost, dins el programa d'activitats «Gaudeix el Parc en família» que enguany té lloc a Cornudella.
També per aquest motiu, La Carxana tindrà una parada al matí del dissabte 29, a l'espai de les activitats, amb diverses publicacions sobre la història i el patrimoni cultural dels pobles de la serra de Montsant.

Els sumaris de les revistes publicades des del 1995 es poden trobar al nostre indret web, amb índexs temàtics i per pobles. A partir d'aquesta tardor, es podran començar a descarregar de la xarxa, en format pdf, els articles publicats en aquests anys.