dilluns, 1 de març del 2010

Presentació de la revista CARAMELLA a Ulldemolins

L'últim número és dedicat als pastors i la transhumància

Març, marçot, mata a la vella
i al pastor, si pot.
(Recollit a Cornudella,l'1 de març de 2010)


El proper dissabte dia 13 de març, a Ulldemolins, es presentarà CARAMELLA. Revista de música i cultura popular, un projecte editorial plenament consolidat, amb més de 10 anys d'existència i que pretén ser un marc d'intercanvi i d'experiències en el camp de la música tradicional i també del patrimoni etnològic.


Cada número de la revista està dedicat a un tema monogràfic on hi col·laboren estudiosos d'arreu dels Països Catalans. El número que es presenta aquest 2010 està dedicat als pastors i la transhumància. Tal com es diu a l’editorial titulat "Pastors: una DO a protegir?", el dossier és “un intent d’aproximació, no exhaustiva, a una realitat en moviment, amunt i avall del territori, amunt i avall del dubte sobre el paper a jugar i amunt i avall en la reflexió de cap on pot derivar-se aquest caramull d’experiència, patrimoni i elemental aposta per una producció derivada de primera qualitat”. S’hi parla de camins ramaders, marques dels pastors, arquitectura popular, formatges, instruments, reflexions sobre la situació actual i descripcions de l’ofici en indrets com el Comtat, Ripoll, la Ribagorça, Menorca o el Lluçanès, i fins i tot es fa referència als pastors al teatre i a la festa.


A la serra de Montsant la ramaderia de proximitat i transhumància ha estat una de les activitats tradicionals d'ocupació i aprofitament de la muntanya. L'existència encara avui visible balmes murades, barraques, corrals, camins , bassis, etc. són un bon testimoni d'aquesta activitat si bé en l'actualitat la seva pràctica es produeix en un nou context: el Parc Natural de Montsant. El pastoreig i l'ofici de pastor pren una nova dimensió en quan a funcionalitat i porta a debatre sobre quin és el paper que juga la ramaderia en el desenvolupament social i econòmic del territori.


CARAMELLA és una iniciativa de tres entitats: Carrutxa-Solc-Tramús, les quan han treballat històricament vinculades als territoris on estan ubicades: Baix Camp i Priorat, Lluçanès i l'Horta, respectivament.


L'acte tindrà lloc a les 7 de la tarda al Centre Cívic d'Ulldemolins i anirà a càrrec de Salvador Palomar (Carrutxa) i Aleix Cardona (Solc).