diumenge, 1 d’agost del 2010

8 d'agost: la pirotècnia a les festes del Priorat


Morter, probablement de Porrera, any 1895

Fa cent anys, les tronades –amb un rec de pólvora, trons i morters, segons els pobles– anunciaven qualsevol festa major de la comarca. En alguns pobles, les noies que ballaven la jota a la plaça, s'enorgullien de tornar a casa amb les faldilles plenes de fuades, resultat del coets i trons que els hi tiraven els nois als peus. Falset és una de les poblacions de Catalunya amb més continuïtat en la presència dels diables a les seves festes, però hi hagué ball de diables a Porrera, a Poboleda o a Ulldemolins. I també balls de Serrallonga o altres representacions de teatre popular on s'empraven armes de foc...

Us convidem a la conferència, amb projecció d'imatges, sobre la pirotècnia a les festes del Priorat que, a càrrec de Salvador Palomar, tindrà lloc el proper diumenge 8 d'agost, a les 6 de la tarda, a l'església.

L'activitat és organitzada per Carrutxa i el Parc Natural de la Serra de Montsant, dins el cicle de conferències que durant l'estiu es fan a totes les poblacions de l'àmbit del parc. Si us interessa el tema i no podeu venir, La Carxana, en la seva edició d'enguany, publicarà un article amb el resum del contingut de la conferència. Podreu trobar aquest número –el 15– a partir de la segona quinzena d'agost, en els punts de distribució habituals.