dimarts, 13 de març del 2012

Crònica d'un 8 de març a Cornudella de Montsant

El passat 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, a Cornudella de Montsant, també es va sentir la veu de les dones del poble. L'Associació de Dones de Cornudella havia decidit commemorar aquesta diada amb un sopar-berenar que a mesura que passaven els dies va anar omplint-se de contingut i on el treball i la iniciativa en comú va fer possible una vetllada senzilla, bonica i memorable.

Sopar commemoratiu del 8 de març a la Renaixença de Cornudella.
En total van ser 56 persones (el 90% eren dones, ja que l'acte estava obert a tothom) les que es van reunir per sopar al teatre La Renaixença de Cornudella cap a dos quarts de nou del vespre. Un bon vermut donava la benvinguda a les assistents i tan bon punt tothom va estar a taula, s'iniciava una nit molt especial. Montserrat Solà conduïa l'acte, que va començar amb un discurs de benvinguda recordant que justament aquest 2012 el Dia Internacional de Dona estava dedicat a les dones del món rural. Després d'una breu descripció del paper que representen les dones a nivell mundial tant en termes econòmics, socials i culturals (un 43% de la mà d'obra del camp són dones), es va voler subratllar com les dones, en una comarca rural com el Priorat, han tingut un paper absolutament imprescindible -tot i que sovint invisible- en l'economia, la història quotidiana i social dels pobles com Cornudella. El paper de la dona a casa, al tros, en l'espai privat i en el públic, mereixia un reconeixement que va ser aplaudit per tothom. En acabar, es va passar un emocionant muntatge amb fotografies de dones de pobles d'arreu del món, que va donar pas a una altra intervenció. La Natàlia Martínez, presidenta de l'associació, va explicar, sintèticament, la història i el perquè un dia com el 8 de març s'havia fixat com el Dia Internacional de les Dones. A continuació, es va servir el sopar que es va acompanyar d'una selecció musical expressament escollida per aquesta diada.

Lectura sobre la història del 8 de març.
Just es servien els postres de músic, es reprenia la segona part de la vetllada amb un vídeo que recordava gràficament el camí de lluites recorregut per les dones d'arreu del món per fer-se escoltar, fer-se visibles i accedir a tindre drets d'igualtat (dret al treball, dret a vot, a l'educació, a ocupar espais públics...). De nou, el petit i improvisat escenari que s'havia preparat va acollir la primera de les actuacions de la nit.

Les dones sempre han estat grans narradores d'històries, i de fet, les dones han estat les transmissores de molts dels coneixements que només circulaven per la memòria de les nostres àvies, mares o bé eren d'altres autories... Pili de la Calle, la bibliotecària de Cornudella, va narrar un conte de la Mercè Rodoreda titulat "Amor" acompanyada a la guitarra per la Lídia Cerón. A continuació, la Neus, veïna de Poboleda i qui va acceptar encantada la invitació al sopar, va obsequiar als presents amb una cançó que va voler dedicar a totes les dones musulmanes que no poden viure segons la seva llibertat. La Núria Ribera va instrumentar amb teclat la interpretació de la cançó de John Lenon "Imagine", sota un silenci absolut que va dominar la sala.

Moment de la narració del conte de la Mercè Rodoreda.

Sens dubte, una de les dones amb qui més s'identifica a Cornudella el paisatge de Montsant és la Montserrat Domingo, ermitana de Sant Joan del Codolar, i també un pou de saviesa: coneix Montsant com ningú, els seus racons més amagats, els secrets de les plantes i a casa seva sempre hi trobareu companyia, conversa i una tassa d'herbes que haureu d'endevinar. La Montserrat, acompanyada a la guitarra per la Mònica, es va voler afegir a la vetllada amb la lectura de tres poemes de la Maria Mercè Marçal, acabant amb el conegut "8 de març" que la poeta va dedicar a les dones, i que a més d'una van emocionar en escoltar-lo declamat per la Montserrat amb veu precisa i contundent.


Montserrat Domingo declamant uns poemes de la M. Mercè Marçal.

La darrera actuació musical va ser protagonitzada per la Lídia Cerón, acompanyada de nou per la Núria Ribera al teclat. La Lídia, la veu de la qual va ser tot un descobriment per moltes de les seves veïnes de Cornudella, va interpretar la cançó titulada "Sara" del cantautor Georges Moustaki. Amb ella, es donava pas a l'acte final: una lectura dramatitzada d'un poema adaptat que sota el títol: "Jo com a dona vull", va ser que llegit col·lectivament.




Com a recordatori d'aquest 8 de març de 2012, es va regalar un punt de llibre dissenyat per Sandra Bertral i on hi havia imprès la divisa de M. Mercè Marçal:

A l'atzar agraeixo tres dons:
haver nascut dona,
de clase baixa
i nació oprimida.
El tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.

Gràcies a totes les que vàreu fer possible aquesta vetllada!

Associació de Dones de Cornudella de Montsant