dilluns, 4 d’octubre del 2010

Cants de dones a Siurana

Ahir diumenge es va celebrar, a Siurana, la Trobada cultural de dones de Montsant, organitzada per l'Associació de dones de Cornudella de Montsant. La trobada fou un èxit i va aplegar associades de les diferents entitats existents a la comarca, amb l'objectiu de posar en comú les activitats que organitza cada associació i intercanviar experiències.



En el tram final d'aquesta reunió, abans de dinar, es van programar dues activitats culturals relacionades amb la música popular i les dones. La primera, una conferència de Salvador Palomar sobre les cançons de pandero. Aquesta és una pràctica tradicional, desapareguda en l'actualitat, però molt present en el passat als pobles de la comarca. Amb exemples aplegats de la tradició oral, recollits en pobles com Albarca, Bellmunt, Cabassers, Margalef de Montsant, Prades, o Ulldemolins, es va presentar aquest repertori de cançons interpretades per noies joves, acompanyant-se d'un pandero quadrat, en festes i celebracions de l'àmbit familiar com els naixements o els casaments.

Una pràctica que es realitzava sota l'aixopluc de la religió –les cantadores eren d'una confraria, generalment la de la Mare de Déu del Roser– però que no sempre agradava prou a l'Església. Efectivament, amb aquestes cançons –i sempre amb la motivació de captar diners per a la confraria– les noies joves expressaven sentiments d'amor, però també de rebuig o crítica, participant activament en la festa, en moments en que l'activitat pública de les dones era mal considerada per la moral dominant.

Tot seguit, va tenir lloc un concert del grup Todorka, formació creada a Catalunya que treballa sobre els cants de les dones dels Balcans. Escoltar aquestes cançons interpretades a capel·la, amb els impressionants jocs amb la veu propis d'aquesta tradició de l'Europa oriental, en un entorn privilegiat com l'interior de l'església romànica de Santa Maria de Siurana, fou una experiència magnífica.


Amb petites pinzellades teatrals per explicar el contingut dels textos, lluny de les presentacions formals –a cops, massa pesades– el concert de Todorka va entusiasmar, i força, les persones assistents. Todorka és un quartet de veus a capel·la, creat a la tardor del 2003 sota la direcció de Marie Weckesser, fruit de la seva experiència a Berlín. Esperem que la d'ahir no sigui la última vegada que les podem escoltar a la nostra comarca.

Fotografies de Ferran Sugranyes