dijous, 29 d’abril del 2010

El Priorat, paisatge patrimoni de la humanitat



La setmana passada va tenir lloc la signatura del conveni de col·laboració entre l'Associació Prioritat i el Consell Comarcal per tal de donar suport a les accions encaminades a reconèixer el valor patrimonial del paisatge de la comarca i, especialment, al projecte de candidatura de la comarca del Priorat perquè sigui declarada paisatge cultural patrimoni de la humanitat per part de la UNESCO.

PRIORITAT és una associació que neix de la iniciativa de les entitats de la comarca per impulsar aquesta candidatura. En formen part la DOQ Priorat, la DO Montsant, l' Associació d’oleïcultors del Priorat (AOP), l'Associació de cases de pagès del Priorat, l'Agrupació per a la restauració i el turisme rural al Priorat, la Unió de Pagesos del Priorat, el Centre Quim Soler, la literatura i el vi; el Centre d’estudis del Priorat (CEP), el Centre de documentació del patrimoni i la memòria (Carrutxa),i els ajuntamenst de Gratallops, Marçà i Pradell. A més de socis particulars, també compta amb l’adhesió formal del Parc Natural de la Serra de Montsant i del suport formal de l’Ajuntament de Tarragona, ciutat amb el conjunt arquitectònic patrimoni mundial.

En l'actualitat hi ha catalogats 66 paisatges culturals a tot el món que responen a un o a més criteris dels que la UNESCO estableix com a indicadors. Entre aquests criteris hi ha ser un exemple d’establiment humà tradicional, de la utilització tradicional del territori, que sigui representatiu d’una cultura (o cultures) o de la interacció humana amb el medi, especialment quan aquest ha esdevingut vulnerable sota l’impacte d’una mutació irreversible.

La delimitació del territori que es proposa la candidatura és la comarca administrativa del Priorat, i la figura és la del paisatge cultural agrari de muntanya mediterrània perquè el Priorat reuneix les condicions idònies per a entrar dins dels criteris de la UNESCO, en tant que mostra del mosaic característic de paisatge agrari de muntanya mediterrània.