dimecres, 25 de novembre del 2009

Presentació de la recerca "Montsant, front de guerra" a la Vilella Baixa


El proper dissabte 28 de novembre, a les 19 h, al Cafè de la Vilella Baixa (C. Freixinals, s/n) tindrà lloc la presentació de la recerca desenvolupada per Carrutxa. Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria sota la coordinació de Salvador Palomar i que ha comptat amb el suport de Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.


L'any 2008, Carrutxa va encentar una recerca sobre el pas del front de guerra pel territori de Montsant, el qual va comptar amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica. El treball, realitzat a partir del reconeixement del terreny, de l'estudi de nombrosos testimonis escrits (fonamentalment, llibres de memòries) i del treball amb més de cinquanta testimonis orals, va permetre identificar tot un seguit d'elements de patrimoni material relacionats amb el pas del front de guerra pel territori de Montsant: llocs d'observació, parapets, nius de metralladores...Alhora, es definia el paper que aquest territori va exercir com a rereguarda de la Batalla de l'Ebre (primavera-tardor de 1938) i com a camp de batalla durant l'atac contra Catalunya (desembre 1938 - gener 1939). Es va evidenciar l'impacte que van tenir sobre la població els moviments de tropes, la instal·lació de llocs de comandament, l'existència de camps de treball com el de Cabacés, els atacs de l'aviació i la itinerància dels equips quirúrgics per tot el territori.


El treball també s’ha desenvolupat en el marc de la col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Montsant, i ha permès inventariar diverses estructures arquitectòniques, moltes d’elles en base la tècnica de la pedra seca, que esdevenen elements d’interès patrimonial i un recurs d’interpretació històrica i cultural del paisatge natural de la serra de Montsant. Aquests treballs de documentació i inventari són una informació que s’incorpora dins la línia de gestió sobre l’arquitectura de la pedra seca que desenvolupa l’equip tècnic del Parc tant en termes de conservació, recuperació com divulgació.

Durant la sessió es presentarà el quadern editat conjuntament pel Parc Natural de Montsant i Carrutxa que porta per títol: Senyals de guerra a Montsant.

Hi sou convidats.