dissabte, 10 de juliol del 2010

S'inaugura la nova seu del Parc



En presència del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, d'alcaldes i representants institucionals i de nombroses persone vingudes d'arreu de la comarca, es va inaugurar ahir, 9 de juliol, la nova seu del Parc Natural a la Morera de Montsant.



La seu acollirà –quan s'acabi de completar el trasllat– el punt d'informació central del Parc, les oficines i espais de treball del personal tècnic, magatzems, sales d'activitats i exposicions... comptant, fins i tot, amb allotjament per a persones que realitzin treballs d'investigació en l'àmbit del Parc. L'edifici de nova planta ha estat construït a la part alta del poble, sota els cingles de Montsant, en un solar de prop de 1.000 m² cedit per l'Ajuntament i ha tingut un cost d'1.420.000 euros. Es caracteritza perquè adopta diferents solucions bioclimàtiques, com el soterrament parcial.

En els seus parlaments, tant els representants del Parc i del municipi com el propi conseller van incidir en la importància del Parc Natural com a instrument de gestió d'un espai amb un alt valor patrimonial –tant pel que fa a l'entorn natural com a la presència humana– però també com a element dinamitzador del territori, font de recursos econòmics, de coordinació entre les poblacions i de desenvolupament.





Amb motiu de la seva inauguració, la nova seu del Parc ofereix dues exposicions. Una de fotografies de Ramon Quadrada, cedida per l'Ajuntament de Reus, que mostra una petita selecció de les imatges obtingudes per l'autor, pioner en la redescoberta de la serralada, en el transcurs de centenars d'excursions a la muntanya. L'exposició mostra el paisatge característic de Montsant: cingles i barrancs, graus i carenes despullades, però també aporta el testimoni d'activitats humanes com el transport a bast per dalt de la serra o la ramaderia. Les fotografies de Ramon Quadrada que ja fa anys va publicar el llibre El Montsant en blanc i negre, constitueixen una forma immillorable d'apropar-nos a l'adquisició de valor, en la societat present, d'un espai natural com Montsant. Una bona tria per començar l'activitat del nou equipament.



Una segona exposició és la dedicada a la pianola conservada a Mas Roger –edifici actualment propietat del Parc– exemple dels gustos musicals d'una família benestant del segle passat. La recuperació de més de 2000 rotlles que han estat digitalitzats, en part, permet apropar-nos a la sonoritat d'aquest artefacte de reproducció mecànica del so. Es tracta d'un fons de gran interès etnomusicològic, que investiga un equip de la Universitat Autònoma de Barcelona, coordinat per Jaume Ayats.

La pianola ha estat, sens dubte, una de les peces que ha despertat més curiositat entre els assistents. La seva recuperació és una bona mostra de com el Parc Natural treballa, alhora, en el coneixement i protecció del patrimoni natural i cultural de la serralada.