dimarts, 26 de gener del 2010

El calendari dels pobles de Montsant

Sembla que un dels efectes de la crisi econòmica és la minva del volum de calendaris amb què empreses i institucions obsequiaven els seus clients o coneguts. Potser els calendaris de butxaca van camí de l'extinció –ara que la major part dels telèfons incorpora aquesta funció– però els de paret encara fan la seva feina i, a les cases, n'hi acostuma a haver més d'un.

Com en anys anteriors, el Parc Natural i Carrutxa han editat, però, un calendari de fotografies antigues amb imatges dels pobles de la serra de Montsant, enguany dedicat a les feines i el lleure dalt de la muntanya. Són fotografies d'homes, bàsicament, i sobretot de caçadors. La cacera és una activitat que la humanitat practica des de temps remots, però la necessitat ha donat pas, a la nostra societat, a l'esbarjo. La cacera com a activitat esportiva –també com a forma de regular la proliferació de determinades espècies– genera nombroses imatges, sobretot la que es realitza en grup. Al calendari hi trobareu, però, fotografies tan interessants com la d'un grup d'excursionistes dalt a la Serra Major, alçant la senyera, tota una representació simbòlica d'aquell primer excursionisme que, al tombant del 1900, redescobria i rebatejava els indrets de muntanya. També hi surten llenyataires, pastors –una altra activitat secular a Montsant– , o persones i animals de càrrega en indrets tan emblemàtics com el Clot del Cirer o el Piló dels Senyalets.

Els calendaris es distribueixen per tota l'àrea del Parc –segons el criteri de cada ajuntament– i Carrutxa en dóna als seus col·laboradors. El veïnat d'Albarca en té reservat –un per família, avantatges de ser pocs– que pot passar recollir per casa.

El calendari, que va nèixer com una experiència puntual –l'any del vint-i-cinquè aniversari de Carrutxa– com a resultat de la col·laboració entre l'entitat i el Museu de les Mines de Bellmunt. Ara –com una publicació prou consolidada, gràcies a la voluntat del Parc Natural– el calendari es planteja com el resultat dels tallers de recuperació de fotografies familiars que anem desenvolupant pels pobles de la contrada.

Tot plegat perquè el calendari és possible gràcies a la participació de totes aquelles persones que cedeixen fotografies de casa per digitalitzar. No totes són aptes per reproduir a gran format, però moltes aporten informacions valuoses que intenten ampliar amb els records de les persones.

Com a curiositat, d'Albarca hem aplegat per ara unes cent cinquanta fotografies, entre les quals s'ha de destacar la col·lecció d'imatges de mitjan segle XX, del Mas del Lluc, cedides per Jordi Anglès i altres que ja hem anat publicant a La Carxana o en algun dels calendaris anteriors.

Cerquem imatges antigues en un sentit ampli. Un exemple: les fotografies dels Brivalls de Cornudella fent –per primera i única vegada– castells al poble, tenen, sens dubte, un notable interès històric, malgrat no tenir ni trenta anys. Per tant, us convidem a remenar calaixeres i a obrir capses de sabates per remenar entre les fotografies de família i trobar-ne alguna que considereu que pot tenir un valor social. Potser sortirà al calendari del 2011.

(Les fotografies són una mostra de les que il·lustren el calendari per al 2010)

1 comentari:

Sergi ha dit...

Són uns calendaris magnífics. Gràcies per la tasca de recuperació i difusió d'aquestes imatges.