diumenge, 10 d’abril del 2011

Parc Natural de Montsant, projecte en joc?

Barranc de la Rovellosa, a la serra de Montsant

Fa tot just una setmana, al Parc Natural de la Serra de Montsant van organitzar-se unes jornades dedicades a la pastura a la muntanya mediterrània on es varen tractar diversitat de temes, que passaven per la descripció del tipus de ramaderia que s’ha a la serra de Montsant, la valorització del producte i de l’ofici, com aquesta activitat tradicional a la serra de Montsant podia estar també al servei d’ésser una eina de gestió dins un espai natural protegit en favor de qüestions com ara la protecció dels incendis, manteniment de la biodiversitat, etc. Carrutxa –Albert Margalef– hi va participar explicant la recerca que està efectuant sobre la història de la ramaderia (camins ramaders, pastura, tipologia de ramats...) i l’etnografia del pastor (vida quotidiana, pràctiques i coneixements…).


Les jornades van ser un èxit tant en participació com en la qualitat del nivell de les comunicacions, i sobretot, per la quantitat de propostes positives i actives que es podien desenvolupar –especialment proposades pels propis pastors a la taula rodona que es va organitzar–, malgrat la situació crítica del sector ramader i de l’aposta des de l’Administració. Les jornades van visualitzar, alhora, de manera clara i contundent que l’equip de gestió del Parc apostava perquè aquesta fos una línies de treball, i que la conservació ha d’estar en consonància en què aquest sigui un territori viu, al servei de les persones que treballen i viuen per i en aquest territori.


Un Parc Natural en una comarca rural com és el Priorat vol dir moltes coses, coses importants. Un espai natural protegit vol dir procurar per la conservació tant dels valors naturals, com culturals i paisatgístics de la serra de Montsant i dels seus onze pobles. El Parc, però, és també una eina de gestió del territori, de model de desenvolupament econòmic i social social.


Tot aquest projecte i concepció del que significa desenvolupar aquest model de gestió de la conservació ha estat protagonitzat i impulsat per la persona de Neus Miró i Miró, directora del Parc Natural fins l’1 d’abril, quan ha estat cessada del seu càrrec, i ha deixat en una situació de paràlisi el funcionament del Parc Natural.


Confiem que la situació pugui ser superada en benefici de la continuïtat del que fins a dia d’avui ha estat la persona i aquest projecte de Parc Natural.


Montserrat Solà